AVc constateert booming brommerdiefstal
De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) presenteerde op 18 augustus de cijfers over voertuigdiefstallen. In deze rapportage veel aandacht aan de motorfietsen en personenauto’s. Maar ook zijn de getallen ten aanzien van de brommer diefstallen aangeleverd.
Met name deze diefstallen zijn schrikbarend gestegen volgens het AVc. Het aantal diefstallen van snorfietsen en bromfietsen blijft dus stijgen.
Booming brommerdiefstal volgs AVc
In het eerste halfjaar van 2011 zijn 189 brommers meer als gestolen gerapporteerd ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. Vooral de maand mei is erg populair gebleken in deze maand zijn de meeste diefstallen geregistreerd. In de berichtgeving wordt verder aangegeven dat kans op diefstal in de politie regio Amsterdam-Amstelland veruit het grootst is.
Het AVc geeft aan dat het om een sterk groei gaat waarbij het aantal diefstallen ten opzichte van het registratie jaar 2007 met maar liefst 66% zijn gestegen. De diefstallen zijn vervolgens ook steeds professioneler geworden waarbij diefstallen worden georganiseerd door bendes. Gestolen brommers worden meestal doorverkocht onder vals kenteken of als losse onderdelen. De gestolen scooters en brommers worden ook ingezet als vluchtmiddel bij diefstallen. Slechts een beperkt aantal gestolen voertuigen wordt daadwerkelijk weer teruggevonden.
Dit percentage blijft onder de 25%. Samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) legt AVc de laatste hand aan een plan om bromfietsdiefstallen aan te pakken. Kern van de aanpak zal zich richten op de preventie. Veel bromfietsen en scooters worden op de openbare weg gestolen. De voertuigen staan wel op slot maar worden eenvoudig op een aanhangwagen of in een bestelauto geplaatst. Dit omdat de voertuigen niet aan een vast object geketend zijn. Echter de mogelijkheid om de scooter aan een vast object vast te maken ontbreekt vaak of is zelfs niet toegestaan. Het AVc wil dan ook pleiten voor meer parkeermogelijkheden en bevestigingsmogelijkheden voor bromfiets en scooter.
Update: De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is eind 2018 gestopt. Directeur Titus Visser kondigde het einde van zijn organisatie aan in De Telegraaf: “Nu is het punt aangebroken om te zeggen dat wij niet meer nodig zijn. Alles wat we redelijkerwijs kunnen doen is inmiddels gebeurd.”
De stichting werd in 1997 opgericht om het toen nog enorme probleem van autodiefstal aan te pakken. Destijds werden er jaarlijks 28.000 motorvoertuigen gestolen.